Etähoito ei heikennä palveluja vaan parantaa niitä

Paljon puhutuista digipalveluista eli etähoidosta on muotoutunut mielestäni julkisuudessa vääristynyt kuva. Terveydenhuollon ammattilaisena näen niissä paljon mahdollisuuksia kehittää hoitoa. 

Yksinkertaisimmillaan etähoitoa on tekstiviesti tai puhelinsoitto. Se voi olla netissä täytettävä oirearvio, chattipalvelu ammattilaisen kanssa, itsehoidon tai pitkäaikaissairauden seurantasovellus puhelimessa. Etähoitoa on myös viestipalvelu, johon voi jättää kysymyksen tai kuvauksen tilanteesta ammattilaiselle. 

Muotoja on siis monia eivätkä kaikki käy kaikkiin tilanteisiin. Soitot ja tekstiviestit ovat varmasti niin tuttuja ettei niitä tule etähoitona edes ajateltua. Sain juuri vastauksen omista tutkimuksistani tk-lääkäriltä tekstiviestillä. Huomattavasti helpompaa minulle, kuin odottaa lääkärin soittoa tai käydä vastaanotolla kuulemassa tulokset. 

Pahin uhkakuva on varmaan ollut kotonaan asuva vanhus, jolle lyödään kone käteen ja käsketään ottaa yhteys lääkäriin. Videovastaanotto ei toimi näin! Potilaan on itse haluttava etävastaanottoa ja pystyttävä sitä käyttämään. Potilas voi tulla hoitajan vastaanotolle, josta etäyhteys otetaan lääkäriin tai hoitaja voi tulla käymään kotiin tarvittavan laitteiston kanssa. 

Vaivan ei tarvitse olla kokonaan etävastaanotolla hoidettava vaan se voi toimia ensikontaktina ja alkuarvioinnissa. Sieltä voidaan lähettää lähivastaanotolle tai tehdä lähete laboratoriotutkimuksiin. 

Hyvinvointialueen ajatuksena on yhden luukun periaate. Asiakkaan pitäisi siis saada asiansa hoidetuksi yhdellä yhteydenotolla. Tähän etäyhteyden luovat loistavan mahdollisuuden, sillä ensiyhteyden jälkeen asiaa voidaan käsitellä moniammatillisessa verkostossa etäyhteyksin. Tämä nopeuttaa ja tehostaa nimenomaan ammattilaisten työskentelyä. 

Etähoito lisää joustavuutta hoidon tarjonnassa. Pandemian myötä yritysmaailma kävi läpi pikaisen muutoksen kokous- ja seminaarikäytännöissä eikä enää ole tarpeellista tai järkevää matkustaa koolle yhteen sijaintiin. Terveydenhuolto on uudistunut hitaammin ja etäpalveluja ovat ottaneet käyttöön eniten yksityisen palveluntarjoajat. 

Suunnitteluun on otettava mukaan potilasjärjestöjä ja asiakasraateja, jotta käytettävyys on hyvä ja vastaa todelliseen tarpeeseen. Näen digipalveluissa todella paljon mahdollisuuksia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.