Hyvinvointi kuuluu kaikille

Väitän, että jokaisella on halu voida hyvin. Elämäntilanteet ja mahdollisuudet omaan terveyteen keskittymiseen ovat vaihtelevia ja juuri sen vuoksi hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kytkettävä mukaan kunnan rakenteisiin. Tämä on meidän kaikkien etu, sillä silloin voidaan paremmin välttää asuinalueiden eriytyminen ja ehkäistä syrjäytymistä.

Eri hallinnonalojen yhteistyö on olennaista kokonaisuutta suunniteltaessa. Asemakaavat määrittelevät puistojen sijoittumisen ja alueen käyttötarkoituksen. Eri kaupunginosien tasaveroinen kehittäminen pitää eri alueet monipuolisina ja viihtyisinä. Suuralueiden palveluissa on eroja ja niitä on kehitettävä asukkaiden tarpeita kuunnellen.

Kaupunginosat ja suuralueet Turussa. www.turku.fi

Liikenne- ja katusuunnittelu ratkaisee mm. sen, minne tulevat bussipysäkit, kevyen liikenteen väylät, hidasteet, mitä materiaalia ne ovat ja onko väylät valaistu. Toimivaa joukkoliikennettä tarvitaan, jotta paikalle pystytään ylipäätään liikkumaan. Esteettömyys turvaa kaikkien mahdollisuudet osallistua.

Lapsi työntää isoäitiä pyörätuolissa.

Kokeile joskus tehdä tavalliset asiointimatkat pyörätuolilla tai rollaattorilla. Minä yllätyin, vaikka kuvittelin kokemusta olevan sairaanhoitajan työn kautta paljonkin. Palveluja käyttävien ääni onkin saatava kuuluviin asukasosallisuutta edistämällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.